در حال حاضر یکی از موثرترین روش های درمانی برای کودکان و نوزادانی که دچار افت شنوایی شدید و عمیق هستند استفاده از پروتز کاشت حلزون شنوایی است. در این روش حلزون گوش و عصب شنوایی به طور مستقیم توسط پالس‌های الکتریکی تحریک شده و مسیر شنوایی جدیدی جایگزین مسیر معیوب قبلی می‌شود. اجزای اصلی این پروتز عبارتند از یک میکروفون، پردازشگر گفتار، قطعه خارجی قرار گرفته روی سر، بخش کاشت شده در زیر پوست و الکترود های قرار گرفته در داخل حلزون گوش که توسط جراحی درون گوش قرار می گیرند.

مطالعات مختلف نشانگر سودمندی سیستم کاشت حلزون شنوایی در توانبخشی می باشد. بعد از عمل جراحی کاشت حلزون شنوایی، فرصت مناسبی جهت یادگیری زبان شفاهی و شرکت در مدارس عادی برای کودکان فراهم می گردد.با توجه به پژوهش های انجام شده در آسیب شنوایی شدید و عمیق، استفاده از کاشت حلزون شنوایی در مقایسه با سمعک تاثیر چشمگیری بر ادراک شنیداری دارد.

عملکرد شنیداری کودکان کم شنوای شدید تا عمیق بعد از عمل کاشت حلزون به طور معنی داری نسبت به کودکان دارای سمعک افزایش می یابد.بنابراین استفاده از کاشت حلزون سبب می شود کودک در الگویابی کلمات و تاکید بر کلمات در جمله ها عملکرد بهتری داشته باشد.

همچنین کاشت حلزون در تسهیل درک آهنگ گفتار تاثیر مطلوبی دارد. در واقع کودکان داراری پروتز کاشت، درک بهتری از ویژگی های زبرزنجیری گفتار را نشان می دهند. بنابراین، احتمال می رود که ادراک شنیداری کودکان کاشت شده نسبت به کودکان دارای سمعک بهبود بیشتری نشان می دهد.

یکی از نگرانی های والدین در کودکان کم شنوای شدید تا عمیق، مشکلات تولیدی و تلفظی می باشد که در صورت انجام به موقع کاشت حلزون و انجام توانبخشی این مشکل نیز به خوبی برطرف می شود. بطور کلی مطالعات نشان داده است که توانایی ارتباطی کودکان کم شنوای شدید تا عمیق، پس از عمل کاشت حلزون، پیشرفت قابل ملاحضه ای نشان می دهد. در این حالت کودکان در مدرسه موفق تر عمل کرده و روحیه همکاری در آنها افزایش می یابد.

 

مزایای انجام عمل کاشت حلزون عبارتند از:

  1. قدرت شنیدن اصوات و درک گفتار دیگران در محدوده ی نرمال قرار می گیرد
  2. در بزرگسالان ناشنوایی که سابقه شنوایی دارند، کاشت حلزون سبب پیشرفتی سریع و شگرف بخصوص تا 3 ماه اول پس از عمل می شود.
  3. در صورت انجام عمل در کودکان در سنین پایین، قدرت درک گفتار بدون لب خوانی، بسیار افزایش می یابد.
  4. امکان تحصیل در مدارس عادی و برای کودک فراهم می گردد.
  5. طیف وسیعی از صداها پس از عمل، قابل دریافت می باشد.
  6. قدرت درک گفتار از پشت تلفن افزایش می یابد.
  7. قابلیت درک برنامه های تلوزیون با گذشت زمان و دریافت آموزش، افزایش می یابد.
  8. در اکثر موارد توانایی درک و لذت بردن از صداهای موسیقی افزایش می یابد.
  9. پیشرفت کودکان دریافت کننده ی کاشت حلزون مشروط به شرکت در جلسات توانبخشی شنوایی و گفتار و دریافت آموزشهای لازم،   است.

 

عوارض احتمالی کاشت حلزون عبارتند از:

  1. احتمال آسیب به عصب صورت: به دلیل نزدیکی محل عبور عصب صورت به محل قرار گرفتن الکترود کاشت، احتمال درگیری عصب صورت وجود دارد. این آسیب ممکن است به صورت ضعف موقتی یا فلج دائمی نیمی از صورت باشد.

 * در تکنیک های جدید جراحی احتمال آسیب عصب بسیار پایین است.

  1. مننژیت: در افرادی که ساختار داخلی گوش ناهنجاری داشته باشند، احتمال ابتلا به مننژیت بیشتر است.
  2. عفونت: امکان ابتلا به عفونت در محل عمل وجود دارد.
  3. سایر عوارض: سرگیجه، وزوز گوش، اختلالات چشایی، خشکی دهان و بی حسی اطراف گوش، از دیگر عوارض شایع می باشد.
  4. پس زدن دستگاه: این عارضه خیلی نادر است و قابل پیش بینی نیست.
  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.
آخرین بروز رسانی : 1402/12/25 13:25