1- گام نخست : ارزیابی شنوایی
در ابتدای کار، اولین اقدام ضروری برای مراجعین به مرکز کاشت حلزون تکمیل فرم اطلاعات کلی فرد می باشد. این فرم شامل اطلاعات فردی ، سوابق بیماری ها، مشکلات و بیماری های قبل و بعد و حین زایمان و ... می باشد. پس از تکمیل فرم، به منظور تعیین میزان شنوایی، ارزیابیهای جامع و کاملی از بخشهای مختلف شنوایی به واسطه ی آزمونهای تیمپانومتری، VRA ، ABR ، OAE و ... انجام می شود. در مرحله ی بعدی در صورتی که مراجع سمعک داشته باشد آزمونهای شنیداری – رفتاری با سمعک نیز انجام خواهد شد. در صورتی که فرد سمعک نداشته باشد بهترین و کارآمدترین سمعک برای او تجویز خواهد شد. در مرحله ی بعد، برنامه ریزی هایی جهت شرکت در کلاسهای تربیت شنوایی و گفتار درمانی برای او انجام خواهد شد.
2- ارزیابی تخصصی گوش توسط متخصص گوش و حلق و بینی
پس از انجام آزمایش های شنوایی، مراجع به متخصص گوش ارجاع داده می شود تا ارزیابی دقیقی از وضعیت بالینی وی و نتایج آزمونهای شنوایی اش به عمل آید. در صورتی که پزشک موافق ادامه مراحل ارزیابی برای فرآیند کاشت حلزون باشد، مراحل بعدی ارزیابی ها اجرا خواهد شد.
3-MRI و CT Scan
این مرحله به منظور ارزیابی وضعیت آناتومیکی گوش داخلی و نمایش هرگونه مشکل در مغز، انجام می گیرد.
4- مشاوره قلب و آزمایش خون
در این مرحله عملکرد قلب و فاکتورهای خونی، مورد ارزیابی قرار می گیرند.
5- ارزیابی ژنتیک (فقط در مورد مراجعین کودک)
80% کودکانی که مشکل شنوایی دارند به دلایل ژنتیکی می باشد. این مرحله از ارزیابی به والدین کمک می کند تا درک کنند که چگونه فرزندان بعدی در آینده ممکن است به این مشکل مبتلا شوند.
6- ارزیابی شنیداری زبانی
این مرحله ، 3 ماه پس از دریافت سمعک و شرکت در کلاسهای تربیت شنوایی و گفتار درمانی ، توسط کارشناسان گفتار درمانی صورت می گیرد. در این مرحله کارایایی و عملکرد سمعک نمایان می شود و والدین توصیه های لازم جهت بهره بیشتر از برنامه توانبخشی را دریافت می کنند.
7- ازریابی روانشناختی
هدف از این مرحله، کسب اطلاعات درباره ی عملکرد رفتاری، احساسی، درکی و تطابق پذیری کودک است که در جلسه ارزیابی توسط گفتار درمانگر مورد بررسی قرار گرفته و در صورت نیاز به روانشناس، مشاور و یا روانپزشک برای تشخیص مشکلاتی از قبیل بیش فعالی، اختلال تمرکز و توجه، عقب ماندگی ذهنی، اوتیسم و ... ارجاع داده می شوند.
8- مرحله ی دوم ارزیابی ادیولوژیکی
پس از مرحله ی ارزیابی شنیداری زبانی، نیاز است که مجدداً ارزیابی شنیداری با و بدون سمعک انجام شود و در صورتی که در تنظیم سمعک مشکلی وجود داشته باشدتنظیم مجدد و یا اقدامات لازم صورت پذیرد.
9- مرحله ی دوم ارزیابی شنیداری زبانی
این مرحله 3ماه بعد از مرحله ی اول ارزیابی شنیداری زبانی، توسط گفتار درمانگر انجام می شود. در این مرحله مجدداً مهارتهای شناختی، درکی و بیانی کودک بررسی می گردد و روند پیشرفت فرد مشخص می شود.
10- ارجاع به کمیسیون
بعد از انجام ارزیابی های ذکر شده، فرد به کمیسیون پزشکی ارجاع داده می شود. این کمیسیون با حضور جراح کاشت حلزون، ادیولوژیست و گفتاردرمانگر تشکیل می شود و بر اساس نتایج بدست آمده از ارزیابی ها و آزمایشات در مورد کاندیداتوری کاشت حلزون تصمیم نهایی گرفته می شود.
11- جراحی
12- بررسی محل جراحی توسط جراح یک هفته بعد از تاریخ جراحی
13- فعال سازی پردازشگر گفتار و شروع برنامه توانبخشی شنیداری کلامی
فعال سازی کاشت حلزون، 4 تا 5 هفته بعد از عمل جراحی صورت می پذیرد. والدین کودک به همراه کودک و یا شخص کاشت شده به مرکز کاشت حلزون مراجعه می کنند و پردازشگر گفتار توسط ادیولوژیست برنامه ریزی و تنظیم می شود و برای 12 ماه آینده برنامه ای جهت تنظیمات دوره ای پردازشگر به خانواده ارائه می شود.